Börja snacka om hat

Dela denna artikel och börja snacka om hat:

Tips till dig som förälder

Att vara en del av barnens digitala vardag kan kännas främmande. Var går gränsen mellan att bry sig och att snoka? Vad kan du som vuxen göra? Näthat kan kännas väldigt allvarligt och stort. Och det är det också. Men det skiljer sig egentligen inte mot den mobbning vi upplevde som barn. Den pågår bara i andra forum och på andra sätt. BRIS har gjort en checklista med enkla tips till dig som förälder som du kan ha med dig när du kollar av dina barns digitala vardag.  

  • Lyssna. Barn vill ofta berätta. Ta dig tid och sätt dig ner en stund. 
  • Var nyfiken. Men visa respekt och var inte dömande. 
  • Testa. Be barnen visa sina favoritplatser på nätet och vad de gör där. 
  • Prata. Vad är bra och dåligt på nätet? Vad händer när någon är taskig på nätet? 
  • Förbjud inte. Hota inte med att ta ifrån barnen nätet. Prata istället om hur ni ska göra för att undvika det dåliga. 
  • Tänk på att unga har rätt till integritet och privatliv. Du behöver inte kunna allt och vara med överallt – det räcker ofta med att förstå hur det känns när någon annan är taskig, inte exakt hur det gått till.  

Om ditt barn skulle drabbas av näthat är det viktigt att anmäla. För mer info hur du anmäler hos polisen klicka här. Även om det kan kännas jobbigt är det också viktigt att prata med den som nätmobbar. Om barnet vet vem som mobbar kan ni tillsammans ta kontakt med personen och förklara hur det känns och be mobbaren att sluta.